
Jak powstaje wosk pszczeli
Wosk pszczeli produkują pszczoły robotnice - nazywane woszczarkami. Wosk wytwarzają jedynie młode pszczoły, które z czasem zatracają tą umiejętność.
Wosk powstaje w komórkach ciała tłuszczowego w formie półpłynnej. Wydzielany jest za pomocą specjalnych gruczołów woskowych, znajdujących się w dolnej części odwłoka pszczół. W momencie kontaktu z atmosferą wosk stopniowo twardnieje i pszczoły tworzą woskowe płatki. Płatki, z których kawałek po kawałeczku mogą budować swoje wspaniałe konstrukcje. W jednym kilogramie wosku znajduje się ich około 4,5 miliona. Pszczoły aby wytworzyć 1 kg wosku zużywają około 3,5 kg miodu.

Pszczoły wykorzystują wosk do nadbudowywania i zabezpieczania ramek pszczelich w których przechowują miód. To również tam znajduje się pszczeli inkubator, gdzie królowa składa jaja a pszczoły opiekują się nowym pokoleniem. Z jaj wylęga się czerw, który przepoczwarza się w dorosłą formę pszczoły. Gdy pszczoły zbudują już plastry w ramkach i zapełnią je miodem, pełne ramki w odpowiednim momencie zabiera się z ula i odsklepia. Odsklepianie polega na usunięciu frontowej warstwy wosku, która utrzymuje miód w plastrach. Następnie odsklepione ramki, pełne miodu trafiają do specjalnej wirówki. W wirówce, ramki obracają się z dużą prędkością a miód, kropelka po kropelce pod wpływem siły odśrodkowej trafiają na ścianki skąd powolutku spływa do zbiornika.
Gdy już proces zostanie zakończony, miód jest wybrany z ramek można brać się za ich przetapianie. Na tym etapie z pustych już ramek zbiera się cały pozostały w postaci pustych plastrów wosk i przetapia w topiarce. W ten sposób uzyskuje się wosk, który potem należy oczyścić i odfiltrować z zanieczyszczeń uzyskując wosk o wysokiej czystości. Można powiedzieć, że wosk pszczeli jest produktem ubocznym, który powstaje przy wytarzaniu miodu. My nadajemy woskowi pszczelemu drugie życie – przerabiając go na świece.